top of page

Morsdag har mistet sin skjarm

Er det noe jeg irriterer meg over, så er det dager som "Valentines", "mor- og farsdag" og "halloween". De fleste kjenner nok til konseptene av alle disse dagene, og mange vil nok si at dager som feks morsdag og farsdag er koselig dager, der foreldrene kan få litt ekstra oppmerksomhet! Og la meg presisere: der er jeg enig! Det er en kjempefin idé å ha en dag, der du gir din fulle oppmerksomhet til dine foreldre, og gir de det lille ekstra. Og Valentines er også et fint konsept, sånn i teorien, hvor man har en romantisk dag sammen med den man elsker. Og halloween, vel, det er jo gøy å kle seg ut!

Her er problemet: Disse dagene er ment får å sluke pengene våre! I fjor tjente handel- og tjenestenæringen totalt 250 millioner kroner på Valentines, og 55 millioner på morsdagen. I år har disse to dagene lander på samme dag, og i Hovedorganisasjonen Virke spår en inntekt på drøye 300 millioner.

Kostymebutikken "Mye Moro" hadde totalt sett en inntekt på 7,5 millioner kroner KUN i oktober 2012! Og med tanke på at det blir mer og mer populært å feire Halloween, så har nok omsetningen steget siden den tiden.

(@Photo//. Kø utenfor "Mye Moro" for å kjøpe kostyme)

En uke i forveien av Valentine og morsdag var jeg ute å gikk i gatene av Stavanger sentrum. Alle butikkene minnte meg på disse "høytidene", og fikk meg faktisk til å tenke på et tidspukt: "Kanskje jeg burde kjøpe noe til kjæresten min, og mamma..."

Bokhandelen hadde satt fram romantiske bøker. Narvesen hadde satt ut bøtter med roser. Undertøysbutikkens utstillingsdukker hadde på seg sexy undertøy og lokkene plakater som "Overrask en du er glad i". I interiørbutikkene hadde de satt fram alle slags varer med hjerter på. Frisørene sa jeg burde freshe meg opp til Valentines. Kinoen reklamerte for filmer til daten jeg liksom skulle ha på søndag 14. februar. Til og med Amnesty sto på torget og sa: "En gave med mening".

"KJØP DETTE, KJØP DITT, KJØPT DATT, KJØØØØØØØØØP". For meg har disse dagene mistet sin skjarm. Disse markeringene blir brukt som reklame for alle bedrifter, for å få oss forbrukere til å kjøpe mer. Og det funker.

Det er faktisk et enormt kjøpepress! Hvert år kjøper vi nye kostymer til Halloween, og fjorårets kostymet går i søppla. Er det sånn vi vil ha det?

Og hvor ble det av selve konseptet med å bare vise sin takknemlighet for mamma og pappa, eller vise sin kjærlighet for sin elskede. Hvorfor må man først og frems komme med disse fysiske gaver? Og om man ikke kjøper noe til mor på morsdag, så er det som å si at du ikke er glad i henne? Jeg setter det litt på kanten her, for jeg tror både du og moren din vet at du ikke er mindre glad i henne selv om du ikke kommer med gave. Men det er nettopp det, visst hun vet du elsker henne, hvorfor kjøpe masse ting?

Dessuten har du et helt år, et helt liv, på å fortelle og vise din kjærlighet og takknemlighet til mor, far, kjæreste, bestefar, tante, bestevenn, eller hvem det nå skulle være. Skal vi få en bestefardag, kanskje? Hvorfor skulle vi fått en slik dag, så vi kunne kjøpt ENDA flere ting, bruke ENDA mere penger?

Vi kan når som helst gi litt ekstra oppmerksomhet til de vi er glad i. Og om man får lyst å gi noe ekstra til sin mor, på hvilken som helst dag i året, hva med å lage noe? Lage en dans, tegne et bilde, lage et smykke, lage et dikt, lag middag. Jeg vet at min mor hadde satt veldig mye mer pris på slike ting!

Jeg føler jeg må avslutte med å si at du selvfølgelig har lov å kjøpe gave til din mor eller kjæreste på disse dagene eller hvilken som helst annen dag. Det er ikke sånn at du skal ha dårlig samvittighet, eller føle du har gjot noe galt. Men det er viktig å være klar over problemstillingen, kjøpepresset, og hvordan reklame påvirker oss!

(Kilder: E24 og Virke)

#Forbruk #Kjøpepress

Relaterte innlegg

Se alle
Siste innlegg
bottom of page