top of page

Slik blir du kvitt søtsuget

Jeg skal innrømme det, akkurat nå frister det med kake. Og skolebolle. Og is med karamellsaus på. Egenetlig ganske rart hvordan hjernen plutselig står på høygir, og skriker "du vil ha skolebolle og is!!!", når det ikke engang er noe jeg normalt spiser. Jeg er ikke en person som spiser mye søtsaker, sjokolade, smågodt og is, men jeg får likevel søtsug en gang i blant. Hvordan kan man forhindre dette?

Det er nok mange grunner til at vi mennesker har et slikt "søtsug". Sukker er avhengighetsskapende, sier noen forskere, og det tror jeg vi alle har kjent på en eller flere ganger i løpet av livet. Sukker utløser nemlige kjemiske reaksjoner i hjernen som trigger vårt belønningssenter ved å frigjøre blant annet nevrotransmitteren, dopamin. Disse kjemiske reaksjonene kan faktisk gi seg utslag i TVANGSSPISING til tross for negative konsekvenser og intensjon om å stoppe.

(Et bilde av meg som en gang spiste alt for mye kake...)

Ikke bare dette, men, jo mer sukker man får i seg, jo høyere toleranse utvikler man, slik at man trenger mer sukker for å oppnå samme virkning. Og akkurat dette kan man jo se likeheter med både narkotiske stoffer, alkohol, nikotin og enkelte medisiner. Å jesus, så mye snakk det har vært om smågodt nå i påsken. 2,90 per HG smågodt! Det er jo helt drøyt! Folk har hamstrer MASSE smågodt! Men så, når påsken er ferdig, sitter man med et enormt søtsug og dårlig samvittighet. Så hva kan man gjøre for å kvitte seg med søtsuget?

TIPS FOR Å BLI KVITT SØTSUGET • Det første tipset vil være: Ikke spis mye sukker. Jo mer sukker du spiser, jo mer sukker får kroppen lyst på. Kutt ned på sukkerinntaket. Kutt ned på alt av smågodt og brus. Andre ting som boller, kjeks, kaker, loff, chips, poteter og pasta bør også kuttes ned på.

• Spist sunne måltider. Mye grønnsaker og fullverdige proteiner er tingen! • Spis mest mulig rene og naturlig produkter • Ikke dra på handletur på sulten mage, da kan det hende at man plutselig rasker med seg en "snickers" • Spis mat fordi du er sulten, og ikke fordi du føler deg kjedsom, stresset, ensom, glad etc. • Når du får søtsug, kan det være en idé og aktivere kropp og hjerne. Gå en tur, tren, les en bok, tegne, se en film etc. Dette kan få tankene dine bort fra lysten på sukker • Om det er sånn at du virkelig vil ha noe snacks til filmen du og kjæresten skal se sammen, lag heller noen sunnere alternativer til snacks: Agurk/gullrot med dip, fruktsalat, veganske trøffler med dadler. • Den teatralske kake: Lukk øynene, og forestill deg at du tar en bit av en kake. Tygg på denne usynlige kaken, prøv å kjenn smaken, og der etter svelg den. Ved å forestille seg at man spiser en kake, uten å gjøre det, kan man faktisk lure hjernen sin til å tro at du spiser kake. Dette kan stoppe søtsuget. • Tyggegummi! I stede for å trykke i seg en sjokoladeplate, kan du ta en tyggis! • Vær snill mot seg selv. Hvis du sprekker, så ikke fortvile. Du må ikke tenke at løpet er kjørt, og derme "spise opp" hele helgen, selv om du sprakk på fredag. • Gi deg selv en belønning, men ikke i form av sjokolade og smågodt. Ta en tur til massøren, hudpleie, frisøren, eller hva du enn måtte føle gir deg glede • Ta en dag om gangen! JEG HAR TROA PÅ DEG (...og meg)! (Linker: Artikkel og forskning)

#Kosthold #Livsstil #Smågodt

Relaterte innlegg

Se alle
Siste innlegg
bottom of page