top of page

Hvordan kan VI endre tekstilindustrien?

Da er endelig sesong 2 av Sweatshop ute, og jeg får mange spørsmål om "hva kan vi forbrukere gjøre?". Jeg har mange eksempler på ting, vi som enkeltmennesker og forbrukere kan gjøre, for å bidra i både etikk- og klimakampen innen tekstilindustrien, og jeg tenker å dele disse eksemplene med dere.

Det kan være vanskelig å vite nøyaktig hva man kan gjøre for å endre tekstilindustrien til det bedre, men jeg tror det er mange som sitter med ansvaret til å gjøre en forskjell. Først og framst synes jeg de store kleskjedene har mest ansvar. Klesindustrien er IKKE en fattig industri, så hvorfor ikke ta litt av overskuddet og gi det til tekstilarbeiderne? Og om de ikke ønsker å ta av overskuddet, hva med å heve prisen på klærne med omså bare 10kr? Sett at de 10 kronene gikk direkte til tekstilarbeidern, vil det faktisk doble lønna deres.

Mange tror også at det eksisterer fabrikker i land som Kambodsja, som heter "H&M fabrikken", eller "Zaras tekstilfabrikk", men det gjør det altså ikke. Det mange ikke vet, er at de store kleskjedene ikke eier egne fabrikker, men har leiekontrakter for varierte tidsperioder. Dette betyr altså at de ikke direkte har kontroll på hva som skjer på fabrikkene, og om noen regler og rettigheter blir brutt, er det ikke H&M eller Zaras ansvar, for det er ikke deres fabrikk.

Jeg og Anniken fikk invitasjon av H&M til å besøke en av deres fabrikker. Hvilken som helst. Etter en del konflikter (se Sweatshop for detaljer), spør vi om tillatelse om å få komme inn på Tak Son, hvor H&M hadde sin produksjon. Dagen etter har H&M fjernet Tak Son fra sine leverandørliser, og vi får til svar at de ikke lengre har produksjonen sin der. Som svar på Sweatshop sesong 2 skriver H&M at "H&M stoppet samarbeidet med Tak Son i april 2015, etter mangler i etterlevelse av vår Code of Conduct." De skriver også at listene oppdateres på nett årlig og ikke forløpende. Uansett, så viser dette hvor lett det er å avskrive seg all ansvar. Hadde Tak Son vært H&M sin fabrikk, hadde de nok jobbet ganske hardt for å forbedre forholdene, men siden situasjonen ikke er slik, er det lettere å bare etterlate problemet. Dette er enormt feigt. Tak Son eksisterer fortsatt, og arbeidsforholdene der er de samme. H&M tar ikke ansvar, og det er det veldig få av de store kleskjedene som gjør.

Pushe de store kjedene

Når de store merkevarekjedene ikke tar ansvar, så må vi det. Forestill deg at H&M og de store kleskjedene er gjeng med late og tunge elefanter som ikke kommer seg over en lite knaus. De vet de kan få det til, men de gidder ikke. Da kan vi hjelpe de i gang, ved å dytte de i ræva. Slik tenker jeg om de store kleskjedene, og jeg stiller meg selv spørmål som:"Hvordan kan jeg påvirke de store kleskjedene til å gjøre en forskjell?"

Her kommer noen gode tips til å pushe kleskjedene:

1. Gå inn på facebooksidene til den kleskjeden som opptrer umoralsk og skriv: "Når kan jeg forvente at arbeiderne får en lønn og leve av?". Om mange nok gjør dette, vil forhåpentligvis kjeden skjønne at forbrukerne tar dette på alvor!

2. Send et brev/mail til kleskjeden du mener er umoralske, fortell dem hva du synes.

 

Aktivist

En annen måte å pushe kleskjedene på er å gå direkte til butikken for en liten handletur. Her er tre forslag for hva du kan si/gjøre hvor du tydelig får fram dine meninger og verdier om tekstilindustrien:

1. Om du faktisk trenger nye klær, så ha det som en regel for deg selv at du alltid spør litt om klærne. "Har dere etiske rettningslinjer?", "Vet du hvilken fabrikk klærne er laget på?", "Vet du om arbeiderne har fått riktig lønn for å lage denne?", "Er det brukt barn for å lage denne?", "Har de som har laget denne, jobbet under gode arbeidforhold?". På denne måten tydeliggjør du at dette er spørsmål som er viktig for deg når du kjøper klær, uten å gjøre selve kjøpet alt for komplisert.

2. Om du har lyst på klær, men ikke nødvendigvis trenger de, så stiller du de samme spørsmålene som nevnt ovenfor. Om kassadama/mannen ikke vet svare på noen av spørsmålene du stiller: Ikke kjøp plagget. På denne måten viser du at du krever etiske klær for å faktisk kjøpe de.

3. Kjøp et plagg uten å stille spørsmål. Gå tilbake til butikken dagen etterpå og spør om du kan få pengene tilbake igjen. Si at du har sett Sweatshop/lest om tekstilindustrien, og du ønsker ikke å støtte en industri som er så umoralsk og dårlig. Her kan jeg ikke love deg at du får pengene tilbake, men du får virkelig vist hva du mener er viktig. (Tro meg, dette blir en stor snakkis hos H&M, om mange plutselig returnerer plagg fordi de ikke ønsker å kjøpe klær laga under dårlige arbeidsforhold!)

 

Boikott

Mange spør hva som vil skje om man boikotter. Vil tekstilarbeidere miste jobben? Personlig boikotter jeg, men jeg pleier likevel ikke å oppfordre til det. Vi vet ikke konsekvensene av boikotting, men her er mine tanker om hva som vil skje om flere boikotta: 1. Ja, kanskje flere arbeidere vil miste jobben sin. Men jeg tror likevel man må gjøre noe drastisk for at noe stort skal skje etterpå. Kanskje må noen slite, for at andre senere skal få det bedre.

2. Om du var leder/sjef i H&M, og du la merke til at forbrukerne sluttet å kjøpe klær hos deg. Hadde du trappa ned på produksjonen, sagt opp abriedere, og bare akseptert at ingen lengre kjøpte klær hos deg? Man ønsker jo i størst mulig grad å tilfredsstille forbrukeren, så man gjør jo sitt beste for å vinne tilbake forbrukerne. Den dagen arbeiderne har gode arbeidsforohld og en levelønn, da begynner jeg å kjøpe klær hos de store kjedene, fram til da, har de ikke meg som kunde.

3. Kanskje ikke boikotting er det rette. Men hva med å endre dine kjøpevaner? Slutt å dra på "shopping", og kjøp heller én genser i stede for fire.

 

Etiske klær

Så hvor kjøper man klærne sine da? Om du bryr deg litt, så anbefaler jeg deg i HVERTFALL å kjøpe klær hos de kjedene som er ærlige om hvor de produserer klærne, altså kleskjeder med offentlige leverandørlister.

Om du bryr deg enda mer, og ønsker at arbeiderne skal får riktig lønn og jobbe under gode arbeidsforhold, så burde du oppsøke etiske klesbutikker i din by. Ved et lett søk: "Etiske klær (Oslo)" eller "Fairtrade klær (Oslo)", så kommer det kanskje opp flere butikker som selger etiske og fair trade klær. Jeg vet av erfaring at det finnes ganske få butikker i Norge som er en 100% etisk klesbutikk, men i Oslo er det blant annet en som heter LiBe etisk mote og i Sandnes kan du finne MudJeans. Til opplysning finnes det mange fine klær på nett, som er etiske! En liten liste over gode etiske merker kan du finne HER

 

Sosiale medier

Det er ingen tvil om at sosiale medier er et genialt verktøy for å dele et budskap. Delta i kampanjer du mener er viktige, og del de videre. Del Sweatshop med venner og familie. Post bilder, videoer og artikkler som engasjerer deg. Jo flere som vet sannheten om tekstilindustrien, jo mer sannsynlig er det at vi kan endre den!

En god start på ditt engasjement er å skrive under på denne kampanjen om en etikklov i Norge: http://www.framtiden.no/jeg-vil-vite-ja-til-etikklov.html

 

Medlem av miljøorganisasjon

Å melde seg inn i organisasjoner som kjemper for de som syr klærne våre, vil være med på å gjøre en forskjell. Framtiden i våre hender er nok den største miljøorganisasjonen i Norge som setter tekstilarbeidernes lønn- og arbeidsforhold ganske høyt på prioriteringslista! Det var forresten de som kom opp med ideen om "Sweatshop". For å lese mer om hva Framtiden i våre hender jobber for, les HER

 

Medlem av politisk parti

Det eksisterer altså politiske partier som også jobber for å forbedre forholdene innen tekstilindustrien. De som står sterkest i denne kampen er MDG, SV, Rødt og KRF. Kanskje er det interessant for deg å bli medlem i et av ungdomspartiene?

 

Ekstra gode tips

• Lik facebook sidene til de som jobber for bedre industri, etiske klesmerker/kjeder

• Vær med å demonstrer, om noen har arrangert. Eller du kan være den som arrangerer en demonstrasjon!

• Henge opp klistermerker og lapper som dette rundt omkring (kontakt meg gjerne på fridaottesen.fivh@gmail for å få tak i):

• Finn ut hvilke merker som er mest/minst etiske på www.rankabrand.org

• Kjøp brukte klær på loppemarked, retrobutikker/vintagebutikker, fretex, uff eller finn.no • Gi brukte klær til fretex, uff, loppemarked, veldedige organisasjoner

• Om du får rifter i klærne dine, lær deg å sy og reparer de i stede for kjøpe nytt

• "Kvalitet fram for kvantitet" - Kjøp deg klær av god kvalitet, da varer de lengre

• OBS! Selv om klærne er dyre/merkeklær, trenger det ikke bety det er laget under gode- og etiske arbeidsforhold

• Arranger byttekveld med venner! Du får byttet vekk de klærne du ikke lengre bruker, og får skaffet deg helt "nye" klær. (For dere over 18 år, så kan dette fin kombineres med en vin- og tapaskveld)

 

Engasjement og øke bevissthet Dette er nok det viktigste punktet av alle! Om jeg var den eneste i denne verden som gjorde alle tingene ovenfor, så ville det kanskje i lengde føltes som en kamp man aldri kunne vinne. I tillegg ville det tatt meg lang tid å spre budskapet til alle. Heldigvis er jeg ikke den eneste som engasjerer meg, og ønsker å spre budskapet! Vi er mange! ET HELT HAV AV FOLK! Det er så enormt viktig å huske på at vi alle er født med en stemme. En stemme som skal brukes, og heves! Om vi nå vet at tekstilindustrien ikke fungerer slik den burde, og deler dette budskapet videre til 3-4 venner, så er det til slutt ganske mange som vet hvilken problemstilling vi står ovenfor. Jeg tror at bevisstgjøring kommer først, og deretter endringer. Så tenk på hva DU kan gjør for å øke bevissthet, og være med å engasjere andre. Kanskje har du en blogg, og da kan det jo være enormt smart å blogge om det. Kanskje er du medlem i en fagforening, og ønsker å ta det opp med dine kollegaer. Kanskje du er lærer på en skole som bruker skolegensere. Er de etiske? Kanskje jobber du som mote fotograf, hvem ønsker du å ta bilde for? Kanskje jobber du i H&M, kan du være med å påvirke fra innsiden? Kanskje du er journalist, og kan skrive om det? Kanskje du skal holde et foredrag på skolen om et tema du interesserer deg for?

HVEM ER DU, OG HVA KAN DU BIDRA MED? "Alle kan bidra, og sammen gjør vi en forskjell!"

Om det er noen av dere som har enda flere forslag til hva vi kan gjøre, så gjerne kommenter under!

#Klær #Forbruk #Engasjement #Etisk #Fairtrade #Forbrukermakt

Relaterte innlegg

Se alle
Siste innlegg
bottom of page