top of page

9 grunner til å kjøpe klær laget av hamp

"Nordmenn liker å kle seg i bomull, men kjenner de til bomullens økologiske og helsemessige baksider? Og er folk flest klar over at avisene og bøkene de leser i er produkter av nedhogde skoger? Og vet nordmenn at hampeplanten kan være en del av løsningen på disse problemene?"

- Tidligere talsperson for De grønne, Sindre Båtstrand

I dag lages mesteparten av klær av bomull, og som flere og flere begynner å forstå, er bomullen en økologisk versting med sitt store behov for sprøytemidler og vann. Globalt sett står bomullen for 16% av verdens sprøytemiddelforbruk. I tillegg går det enorme mengde vann i produksjonen av bomull. Hele 9758 liter vann per kg bomull. Bomullproduksjonen er i tillegg begrenset i sub-tropiske områder, der det allerede er lite vann. Dette går ut over lokalbefolkninger i fattige land.

Hva om man da kunne lage klær, av noe annet en bomull, som ikke trenger sprøytemiddler, som kan dyrkes så og si hvor som helst, og som trenger mye mindre vann enn bomull?

I tidligere innlegg (se her) har jeg nevnt hampklær. Hva er fordelene ved å kjøpe klær av hamp?

Under kommer noen punkter jeg mener er ekstremt gode argumenter for å heller kjøpe klær av hamp, enn av bomull.

 

1. Hamp trenger ikke sprøytemidler

Hamp har også fått navnet "weed". Weed på norsk er ugress, og det er egentlig det denne planen er: Et slags ugress. Hamp er motstandsdyktig mot ulike sykkdommer og skadedyr, og derfor kan hampen dyrkes uten noe form for sprøytemiddeler. Hamp er altså lett å dyrke økologisk!


2. Kan dyrkes flere steder i verden

Som skrevet ovenfor, må bomull vokse i sub-tropiske områder. Hamp kan der i mot dyrkes i et vidt spenn av klimasoner, fra syd og nord på hver sin halvkule og helt inn mot ekvator


3. Hamp trenger mindre vann enn bomull

Man trenger 9758 liter vann, for å produsere 1 kg med bomull. Til sammenligning viser studier at hamp krever mellom 2401 og 3401 liter vann per kg, altså 75-65% mindre vannbehov.



4. Hamp har en overlegen holdbarhet

Hampfiber er en av de sterkeste og mest holdbare av alle naturlige tekstilfibre.

Produkter laget av hamp vil "overleve" mye lengre enn klær

laget av feks bomull. Klærne vil holde sin fasong lenge, og strekkes ikke ut og mister heller ikke sin fasong med mye bruk. Jo mer hamp brukes, jo mykere blir det.


5. Hamp er naturlig motstandsdyktig mot mugg og ultrafiolett lys

Hamp er naturlig antibaketriell, så klærne trenger ikke å vaskes like ofte som andre bomullsklær.

6. Hamp oppfører seg nesten som ull

Fordi fibrene til hamp er naturlig porøse, er hamp mer vannabsorberende. Dette tillatter klærne laget av hamp å "puste" mer. Når det er varmt vær, holder hamp deg mer avkjølet, og om det er kaldt, holder den deg varm. Luft fanges altså i fibrene i klærne, og varmer kroppen naturlig i kjøligere vær.

7. Hamp gir bedre jordsmonn

Det er lett å tro at jord er jord, og at så lenge den blir vannet og gitt næring, vil den gi oss det vi trenger. Likevel er det viktig å huske på at jord blir definert som en ikke-fornybar ressurs. Det er mange trusler mot jordsmonnet, og en av disse er lite bærekraftige drift i landbruk. Dette kan ødelegge jorda. Hamp der i mot, styrker og foredler jordsmonnet. Hamp trekker til seg urenheter fra afallsvann og kjemikalier som ødelegger jordmonn. Dette vises blant annet ved at den plantes i Tsjernobyl for å suge opp radioaktiviter i jorden.




8. Bedre for helsa

Du synes ikke det er rart at de som sprøyter bomulla, går i svære, forseglede drakter (desverre er det mange som ikke bruker drakt engang...), mens vi som kjøper klærne, laget av denne bomulla, har de rett på kroppen? "Huden absorberer 64% av alt den påføres", viser studier når det kommer til kremer, parfymer, geleer osv. Men klær har vi også tett på huden, 24/7, så hva vi bruker utenpå huden, har faktik noe å si på helsa vår. Siden hamp ikke trenger sprøytningsmiddel, innholder heller ikke klærne dette (ved mindre hamp er blandet med ikke-økologisk bomull feks), og du unngår å ta opp gift i kroppen din, fra klærne du bruker.

9. Bra for klima å lage klær av hamp

Å dyrke hamp ville spare masse skog, og motvirke drivhuseffekten da plantens raske vekst tar opp store mengder CO2. Faktisk tar hamp opp 4 ganger MER CO2 enn trærne. Det tar 20 år for et tre å modnes helt, mens hamp kan høstes hver 3/4 måned. Skogene våre blir kuttet ned 3 ganger fortere enn de klarer å vokse opp igjen, og derfor er det smart å tenke nytt, og se på fordelene ved å bruke hemp. Et mål hamp (1000 kv.meter) gir like mye papir som fire mål skog, tenk på det!

 

For å gjøre noe veldig klart her: "Hamp" er han-kjønnet av Cannabisplanten. Cannabis sativa er hun-kjønnet av planten, og produserer THC (som mange røyker, og ruser seg på).

I dette innlegge skriver jeg om den industrielle ikke-rusbare hampen.

Det som er bra å vite om hamp, er at det kan brukes til masse! Det er ikke lengre snakk om å bare bruke hamp som rådstoff til feks tau og tekstiler, men til en rekke produkter, som: Papir, bygningsmaterialer, bildeler, bioenergi til oppvarming og drivstoff, matolje, frøproduksjon til mat og fôr, erstatning av kjøtt, kosmetikk, samt ulike medisinske brukområder, for å nevne noen.

DESVERRE er det slik at det norske lovverket definere alle hempvarianter - OGSÅ den industrielle hampen - som narkotika, og derfor er denne planten ulovlig å dyrke i Norge. Hampdyrking har ingenting med narkotika å gjøre, men der i mot med framtidsrettet- og miljøvennlig landbruk. Hvor lenge kan Stortinget og Regjeringen snakke fagre ord om miljøvern og lanbruk, samtidig som en miljøvennlig landbruksproduksjon som hamp er kriminalisert?

(Kilder: Skogoglandskap, TheHIA, FIVH, BergensTidene, Dagbladet, Hordnes, ØkologiskDebio, BioZantium) Ingen av bildene er tatt av meg

#Hamp #Økologisk #Klesindustrien #Natur #Klær #Etisk

Relaterte innlegg

Se alle
Siste innlegg
bottom of page