top of page

"Når noen tar ansvar og prøver å løse problemene, må vi andre stille opp..."

Jeg får mange spørsmål om hvor man kan kjøpe etiske klær, og jeg har tenk å bruke bloggen min som et verktøy for å formidle dette. Det jeg og mange andre ser nå, er at det er et økt ønske om å kjøpe klær laget under gode arbeidsforhold, hvor arbeiderne har fått en lønn å leve av. Det er nemlig slik at vi nå befinner oss i en tid, hvor vi begynner å se endringer i tekstilindustrien.

For at klesindustrien skal endres, må det skje en felles bevissgjøring hos alle. Nå er det så og si ingen som kan si: "Jeg hadde ingen anelse om at klesindustrien var så umenneskelig!". Det aller viktigste VI som enkeltmennesker kan gjøre for å bidra i denne kampen, er å engasjere oss.

Det Sweatshop sesong 1 har vist oss, er hvor elendig industrien er, og hvor dårlig tekstilarbeiderne har det. Sesong 2 har lært oss mer konkret hva problemstillingen er.

Nå har vi tatt for oss alt det negative og triste. Vi har sett hvor elendig det er, vi har grått, vi har hatt dårlig samvittighet. Nå er det på tide å fokusere på endringene, på de som faktisk gjør en forskjell. Vi skal ikke slutte å snakke om tekstilindsutriens mørke sider, men vi må ikke glemme å gi creds til de som gjør positive og riktige valg!

Dette innlegget vil jeg derfor dedikere til de flotte folkene bak Fair & Square.

Fair & Square er et nyoppstartet klesmerke som vil ha miljøvennlig og fullstendig etisk produksjon. De har starte opp klesproduksjon helt på egenhånd i Kina, og de kan garantere at arbeiderne får en levelønn og gode arbeidsforhold! Er ikke det KULT?! Jeg har møtt gutta bak Fair&Square, Sigmund og Håvard, og de er virkelig to flotte fyrer! De har så masse engasjement, så mye kunnskap, og veldig positive holdninger. Og dette smitter! De ønsker virkelig å gjøre verden til et bedre sted. De ønsker å hjelpe mennesker i fattigdom, og i stede for å bare GI de penger, så skaper de arbeidsplasser. Og ikke bare det, men de gir de en trygg arbeidsplass og en lønn å leve av! Sigmund og Håvad gjør ikke dette for å tjene penger til egen lomme. De gjør dette, fordi de virkelig bryr seg, og ønsker å gjøre en forskjell for noen. Veldig beundringsverdig, og veldig inspirerende.

Det vi ser i dag, er at mange av de store kleskjedene ikke er helt ærlige. I sweatshop sesong 2, kommer dette veldig tydelig fram. Det er vanskelig for meg å skjønne hvorfor man ikke bare kan stå fram og si: "Vi er ikke perfekt, vi har mye å jobbe med, vi skal bli bedre!,".

Fair&Square derimot er et klesmerke som mener at åpenhet og ærlighet er det aller viktigste. Om dere går inn på facebooksiden deres (HER), eller på instagrammen deres (HER), kan dere se hvor åpne de er med oss forbrukere. De skjuler ikke på noe, og de viser en troverdighet som flere kleskjeder burde lære av!

Altså, se på dette da. Fang, som er Fair&Square sin kontaktperson og fabrikksjef, har frivillig gått inn for å være en tekstilarbeider i 8 måneder, for å lære seg hvordan det er. For å være tekstilfabrikksjef, er det greit å vite hvordan man syr, og hva en slik jobb innebærer.

Heldigvis for de ansatte hos F&S, blir de ikke å jobbe 12-13 timer hver dag, men 7-8. De blir å ha pauser. Fri i helgene. Lov til å fagorganisere seg. En rettferidg lønn. Muligheten til å spare penger, og mye, mye mer.

Sjekk ut denne videoen Fair & Square har laget:

Som jeg sier i videoen: "Når noen tar ansvar og prøver å løse problemene, må vi andre stille opp...". Fair&Square har hatt en kampanje gående nå, hvor de har prøvd å forhåndsselge tskjorter, så de kan komme i gang med produksjonen. De har solgt over 1000 t-skjorter (som enda ikke er laget engang!) til engajserte folk som ønsker etiske klær. Nå skal de straks gå i gang med produksjoen av disse t-skjortene.

Det er enormt spennende å følge med på prosessen til Fair&Square, og jeg støtter virkelig det arbeidet de gjør.

Gå gjerne inn på facebooksiden og trykk "liker", så kan du også følge med på utviklingen! Om du er interessert i en av tskjortene til F&S, har du fortsatt mulighet til å forhåndsbestille.

*klapper-for-de-som-gjør-en-forskjell*

#Klesmerke #FairSquare #Fairtrade #Klesindustrien #Forbrukermakt #Klær #Etisk

Relaterte innlegg

Se alle
Siste innlegg
bottom of page