top of page

Du er IKKE naiv

"Du er naiv"

"Det vil ikke hjelpe." "Dine handlinger vil ikke endre noe" "Du kan ikke endre verden"

Dette kan like så godt være selvdestruktive tanker, som vi alle av og til har. Men faktum er, at dette er kommentarer jeg har fått høre av andre. Ofte er det ikke så direkte, men likevel vet jeg at det er det de indikerer.

For ikke så lenge siden sa ei dame til meg at hun syntes jeg virket "overmotivert", og at jeg ikke måtte la engasjementet mitt slite meg ut til ingen nytte. Til ingen nytte? Overmotivert? Slite meg ut?

Jeg har fått høre at jeg er naiv, som tror det er mulig å endre en så stor industri som tekstilindustrien. Eller naiv som tror at man enda kan redde planeten vår. Naiv som tror det er mulig å påvirke de som "sitter på toppen". Naiv som tror bevisstgjøring er den viktigste nøkkelen til forandringer.

De som sier dette er uvitne og dumme.

Jeg er så lei av mennesker som tror at endringer komme av seg selv. At det ikke vil hjelpe å heve stemmen. At man ikke kan være med på å endre noe. At man ikke kan bidra, eller være til nytte. At man bare er en dråpe i havet, og at ingenting en gjør har konsekvenser. Jeg er så lei av selvsentrerte egoister. Lei av mennesker som driter i de som kommer etter oss. Driter i hvordan andre har det. Hvordan andre føler det. Lei av at folk kun bryr seg om seg selv, sine ting, sine penger, sin utdanning, sin jobb. Lei av folk som ikke sier i fra, som ikke hever stemmen, som ikke bry seg, som lukker øynene, ørene, dørene.

Da jeg var liten, så jeg sånn opp til de voksne. Å blir voksen innebar å være klok, flink og god. Når man blir voksen, vet man alt, og man vet hva som er riktig, for seg selv og de rundt seg. Jeg gleda meg til å bli voksen. Jeg vil enda ikke definere meg selv "voksen" (for sånn egentlig, hva betyr det å være voksen?!), men jeg har da blitt et par hakk klokere siden den tid, vil jeg si. Greia er, at jeg noen ganger føler jeg meg mer voksen enn veldig mange voksne. Jeg synes det er skremmende, at mennesker ikke bryr seg, og er likegylide. Jeg synes fokuset til mange mennesker er helt på tryne. Verdiene til noen folk handler ikke lengre om å ta vare på den ene planete vi har fått, bry seg om andre, leve i harmoni med mennesker, dyr og natur.

Jeg tror vi alle er litt egoistiske. Jeg har mine sider jeg også, men jeg prøver stadig vekk å legge merke til egoisten i meg, og bli mer bevisst. Noen ganger tar jeg meg i å tenke mer på mine fordeler og gevinser, enn andres, og dette ønsker jeg å endre. Flere mennesker burde tilintetgjøre noen av sine egoistiske sider, og åpne hjertet og sinnet sitt for andre mennesker.

Om man ikke TROR at man kan endre noe, så blir det i hvertfall ikke å skje. Jeg velger å engasjere meg, fordi jeg vet det er med på å gjøre en forskjell. Og jeg vet det er mange engajserte mennesker der ute, som deler de samme tankene, og som også har fått høre at de er naive. Men for faen, det nytter å heve stemmen og det nytter å engasjere seg!

Om alle gav faen i alt, hva hadde skjedd da? Om ingen sier i fra? Hva om alle bare gjorde som de ville? Hva om ingen viste hensyn? Det hadde vært en trist verden.

TIL ALLE DERE DER UTE, SOM ØNSKER Å GJØRE VERDEN TIL ET BEDRE STED: STÅ PÅ! Du er IKKE naiv! Det du gjør HAR betydning for noen eller noe! Dine handlinger er viktig! Dine ord er viktig! Du er viktig!

Aldri la noen fortelle deg at du ikke han gjøre en forskjell.

#Ansvar #Engasjement #Forbrukermakt #Naiv

Relaterte innlegg

Se alle
Siste innlegg
bottom of page