top of page

STOP Poverty


SPEKTER FESTIVALEN, ALTSÅ! For en flott, sprudlende og engasjerende festival!

Den 26 Juni var jeg å holdt en liten appell på Spekterfestivalen arrangert av KFUK-KFUM. Normalt holder jeg foredrag på over 1 time, men denne gangen skulle jeg klare å korte ned det viktigste på 5 minutter. Hjelpes...

Jeg visste ikke stort om Spekter festivalen før jeg kom dit, men i det jeg trør foten min inn forbi festivalområdet, kjenner jeg på all den gode og positive spiriten folk har. Slagordet til KFUK-KFUM møter meg: "Vær deg selv. Stå opp for andre".

Spekter er en rusfri festival, hvor barn og unge komme for å ha det gøy, få nye venner, lære nye ting og engasjere seg i kampen om klima og rettferdighet!

Når man ser på programmet for Spekter, kan man tydelig se at klima, etikk og rettferdighet er sentrale temaer gjennom hele festivalen. Rundt om kring på festivalområdet ser jeg ungdommer med t-skjorter som det står "Free Palestina" og "Stop Poverty" på!

Tiden er kommet. Jeg, og Øyvind og Sofie fra KFUK-KFUMs Global, står klare for å snakke om etikk og tekstilindustrien. Det er under 15 minutter til Dokeyboy skal spille, så vi må være raske, men effektive!

Sweatshop vises på skjermen, og der etter kommer lyset på på meg, som står foran scenen. Jeg tror det går opp for meg først nå, hvor mange som egentlig har sett Sweatshop. 1500 publikumere jubler, roper og klapper. Jeg blir faktisk litt satt ut over responsen, og ganske nervøs, men jeg kommer meg fint igjennom det.

Øyving og Sofie tar over etter meg. De er helt fantastiske å formidle, og sier noe slikt som:

"I dag er det vanskelig å finne ut hvilke klær som er produsert etisk. Det er eit problem. Når jeg skal kjøpe meg klær, har jeg ikke peiling på hvor eller hvordan de er produsert. Ikke engang selskapet som eier butikken vet hvilke forhold klesarbeiderne lever under. Kleskjedene tjener penger på at vi ikke vet. Det må vi gjøre noe med. Vi må sikre bedre arbeidsvilkår for de som produserer varene våre. Vi trenger trygge arbeidsforhold, levelønn og åpenhet i produksjonskjeden. Måten vi skal gjøre det på, er gjennom en etikklov. Stortinget må vedta at det skal være ulovlig for butikker å ikke vite hvordan det de selger er produsert. I dag er det ingen lov som pålegger bedrifter å gi informasjon om leverandørkjedene sine; om jeg spør dem om hvordan varene deres er produsert, trenger de ikke svare. Vi vil vite hva det egentlig koster for arbeiderne! Når etikkloven er vedtatt, blir det sånn at alle butikker må fortelle hvor de har fått klærne fra, og de kan ikke velge å holde det skjult. Da blir det mye lettere for meg å velge den t-skjorta som er produsert etisk. Vi vil vite hva det koster for arbeiderne. Signer kampanjen på stopppoverty.no, og bli med i kampen, du og. Det startar med oss."

Akkurat når siste ord er sagt, går sceneteppet opp, og Donkeyboy begynner å spille. Stemningen er på topp! (Les hele artikkelen her)

(Meg sammen med de flotte folkene som jobber frivillig for Global KFUK-KFUM)

Jeg har selv skrevet under på stopppoverty.no, og oppfordrer deg til å gjøre det samme! Det tar det 2 minutter, MAX!

Sjekk ut denne videoen som KFUK-KFUM har laget!

#Etisk #Ansvar #Forbrukermakt #Etikklov #Foredrag #Klesindustrien #Engasjement #Etikk

Relaterte innlegg

Se alle
Siste innlegg
bottom of page