Billigere å kjøpe nye sko, enn å reparere

"Skomaker" - en tittel jeg forbinner med middelalderen. Det er ikke ofte man hører i dag: "Jeg må innom skomakeren en tur", eller, "Pappa jobber som skomaker", eller, "Jeg vil bli skomaker når jeg blir eldre". Det er egentlig et ganske utdatert yrke, og veldig få benytter seg av skomakere i dag.

Før fantes det spesialister for nesten alt. Om paraplyen din ble ødelagt i en kraftig storm, kunne man besøke paraplyreparatør, og han gjorde den så god som ny for deg. Folk kunne reparere klærne sine om man fikk rifter eller når sømmer spratt opp. Det fantes (...og eksisterer sikkert noen enda) reparatører for klokker, kniver, radioer, bordplater, kjøkkenstoler osvosv.

Behovet for å reparere paraplyen sin har blitt mindre og mindre. Når man kan få kjøp en paraply til 10kr på butikken, gidder man ikke bruke f.eks 50kr på å reparere den. Da kjøper man seg heller en ny.

Og slik er det desverre blitt i dag. Det er billigere å kjøpe nytt, enn å få det reparert. HELT ELENDIG. Det har blitt sånn, fordi "mye vil ha mer", og de som sitter på toppen, vil tjene mer penger. De tjener på at vi velger å ikke reparere skoene våre, klærne våre, klokkene våre... Og den som ikke tjener på det, er Jorden vår.

"KJØP - OG - KAST", altså... Hva med "REPARER - BRUK - PÅ - NYTT"?

Noe vi forbrukere kan gjøre for å bidra i klimakampen, kan da være å reparere tingene våre i stede for å kjøpe nytt. Klærne våre kan vi enten reparere selv eller gi til en skredder. Er skjermen på iphonen din ødelagt, oppsøk Iphone-klinikken. Har du noen sko som er slitte, oppsøk en skomaker...

Og akkurat dette gjorde jeg for en stund tilbake: Besøkte skomaker!