top of page

Billigere å kjøpe nye sko, enn å reparere

"Skomaker" - en tittel jeg forbinner med middelalderen. Det er ikke ofte man hører i dag: "Jeg må innom skomakeren en tur", eller, "Pappa jobber som skomaker", eller, "Jeg vil bli skomaker når jeg blir eldre". Det er gjerne et litt utdatert yrke, og jeg tror kanskje de færreste benytter seg av skomakere i dag...

Før fantes det spesialister for nesten alt. Om paraplyen din ble ødelagt i en kraftig storm, kunne man besøke paraplyreparatør, og han gjorde den så god som ny for deg. Folk kunne reparere klærne sine om man fikk rifter eller når sømmer spratt opp. Det fantes (...og eksisterer sikkert noen enda) reparatører for klokker, kniver, radioer, bordplater, kjøkkenstoler osvosv.

Behovet for å reparere paraplyen sin har blitt mindre og mindre. Når man kan få kjøpe en paraply til 10kr på butikken, gidder man ikke bruke f.eks 50kr på å reparere den. Da kjøper man seg heller en ny.

Og slik er det desverre blitt i dag. Det er som oftest billigere å kjøpe noe nytt, enn å få det reparert. HELT ELENDIG. Det har blitt sånn, fordi "mye vil ha mer", og noen mennesker sitter igjen med masse penger i lommene, penger tjent på sløsing (KVALITET, takk og vær-så-snill<3). NOEN tjener fett på fast-fashion og kjøp-bruk-kast-mentalitet... Noen tjener på at vi velger å ikke reparere skoene våre, klærne våre, klokkene våre... Og den som ikke tjener på det, er Jorden vår (og også ofte arbeideren, spesielt når vi snakker om fast-fashion).

"KJØP - OG - KAST", altså... Hva med "REPARER - BRUK - PÅ - NYTT"?

Noe vi forbrukere kan gjøre for å bidra i klimakampen, kan da være å reparere tingene våre i stede for å kjøpe nytt. Klærne våre kan vi enten reparere selv, få hjelp av et familiemedlem eller en venn, eller betale en skredder for reprasjonen. Er skjermen på iphonen din ødelagt, oppsøk Iphone-klinikken. Har du noen sko som er slitte, oppsøk en skomaker...

Og akkurat dette gjorde jeg for en stund tilbake: Besøkte skomaker!

Mine favorittsko. Har gått med de så mye, at sålen på skoen er helt skjev på venstrefot. Onkelen min påpekte dette, og oppmuntret meg til å oppsøke en skomaker i Oslo.


(Topp er fra Indiska. Indiska har ingen fairtrade sertifisering. Ukjent hvilke arbeidsforhold plagget er laget under. Ukjent hvordan plagget er farget. Ukjent om stoffet er sprøytet)

Jeg gjorde et lite søk: "Skomaker Oslo", og *vipps*, så kom det opp et lite utvalg av skomakere. Jeg leste på anmeldelsene på "Atrupat skomaker" på Youngstorget, og bestemte meg for å besøke han.


FOR en flott skomaker! Til og med en SYNGENDE skomaker, ved navn Tebrizli Memmed. Han studerte skoene mine (+ et par Nike joggesko, som jeg vasket på 60 grader og limen på sålen gikk av...), og gav meg en pris: 400kr for å reparere begge parene. Syntes ikke det var ille!

Denne lappen fikk jeg med meg hjem, og da jeg kom tilbake etter en uke for å hente skoene mine, betalte jeg.

Tebrizli Memmed en veldig jordnær mann. Han snakker med myke toner, og smiler ydmykt. Det virker som han er veldig fornøyd med jobben sin. I tillegg er Tebrizli Memmed forfatter, og jeg kjøpte boken hans "Siste natt", som handler om hans flukt fra Sør-Aserbajdsjan til Norge. Spennende!

Jeg må si meg veldig fornøyd med resultatet! Ikke bare rettet han på sålen på venstreskoen, han rettet den på høyresko også. I tillegg har han pusset skoene mine, og gjort de freshere. Under kan du tydelig se at fargen er litt dybere og at de stygge flekkene foran på skoen er borte!

Nå kan jeg bruke favorittskoene mine enda lengre, uten å måtte kaste de og kjøpe nye, eller skade anklene mine!

Her kan du finne Atrupat skomaker: Torggata, 0181 Oslo

(God klem til Onkel Asbjørn som sponset meg med skomaker-penger)

#Sko #Skomaker #Forbrukermakt #Gjenbruk

Relaterte innlegg

Se alle
Siste innlegg
bottom of page