top of page

Slik endrer vi klesindustrien!

Fashion Revolution Week

Fra 24 til 30 april settes det fokus på tekstilindustrien i hele verden. Dett er uka vi skal heve stemmene våre, si i fra, fortelle de store kleskjedene hva vi ønsker, dele våre beste tips og triks for å kjøpe mer rettferdig og miljøvennlig! I dette blogginnlegget har jeg skrevet 6 punkter for hvordan nettopp du kan være med å engasjere deg denne uken!

MEN FØRST, veldig kjapt om Fashion Revolution Week! Den 23 april 2013 skjedde Rana Plaza kollapsen i Bangladesh. Dette var en tekstilfabrikk hvor mange tusen arbeidere jobbet. Akkurat denne datoen kollapsen fabrikken og 1138 mennesker døde i ulykken, og enda flere etterlatt og skadet. Etter denne tragedien, har mennesker fra hele verden fått åpnet øynene for den urettferdige måten å produsere klær på, og flere og flere KREVER etisk og rettferdig produksjon! (Les mer om Fashion Revolution HER)

Les mer om Rana Plaza på Clean Clothes Campaign sine nettsider HER

Som deltager i Aftenpostens web-serie, Sweatshop, vet jeg hva jeg snakker om. Jeg har sett mye urettferdighet og fattigdom på min reise til Kambodsja, og møtet med tekstilindustrien har vært en øyenåpner for meg. Jeg synes det er grusomt at andre mennesker skal lide, bare for at vi skal kunne "shoppe" billige klær.

Se Sweatshop sesong 1 HER, og sesong 2 HER

Og nå som du sitter her og lurer på hvordan du kan være med å gjøre en forskjell, så kommer en veldig enkel guide nedenfor. Håper du ønsker å være med å engasjere deg under Fashion Revolution Week, for det skal nemlig jeg! Følg med her på bloggen, og på min facebookside HER

 

1. #WHOMADEMYCLOTHES ?!

Ta bilde av deg selv med genseren vrengt, eller bare av taggen på genseren din, og legg det ut på sosiale medier med taggen #whomademyclothes. Her er det viktig at du tagger klesmerket! Legg ut bilde på instagram, twitter eller facebook og husk å oppmuntre vennene dine til å gjøre det samme!

2. Skriv et "brev" til kleskjeden

Her kan du enten sende et fysisk brev til kleskjeden (omg, so old fashion...), eller du kan gjøre som meg: skrive en mail/skrive på facebookveggen til kleskjedene! Spør de "Who made my clothes?"

Her kommer et eksempel på hva du skal skrive:

"Dear (Kleskjeden du skriver til) I am your customer, and I love your style. But I want to know more. I want to know #whomademyclothes. I want to feel as good about the story behind my clothes as they make me feel when I wear them. I care deeply about the people who have worked so hard to make the things I buy from you. want to know that they’re being treated fairly, have the freedom to speak out, and are paid enough to live with dignity, opportunity, comfort and hope. So tell me, what are you doing to ensure that the people who make your clothes are being paid a living wage? Sincerely, (Navnet ditt)"

3. Skriv til norske politikere

Norske politikere KAN faktisk være med på gjøre en forskjell, og hvordan vår regjering styrer har faktisk noe å si for de som syr klærne våre. Politikerne ønsker å høre hva folk mener, så jeg synes vi alle samme skal bruke stemmen vår og sende en mail/et brev/ eller tagge en norsk politiker i våre poster på sosiale medier, og la de få vite at vi ønsker en mer rettferdig klesindustri!

Her kommer et eksempel på hva du kan skrive: "Kjære (Politikerens navn) Moteindustrien er utnyttende og skitten.

Forskning av International Trade Union Organization viser at respekt for arbeiderettigheter i forsyningskjeder er avtagende.

Likevel går vi alle sammen i klær, så det er derfor opp til hver og en av oss å løse dette problemet - inkludert deg og meg.

Jeg ønsker at pengene jeg bruker på klær skal gjøre en positiv forskjell, ikke støtte utnyttelse og miljøødeleggelse.

Jeg ønsker at menneskene som lager klærne mine skal ha en anstendig jobb, ha tilgang til deres grunnleggende menneskerettigheter og tjene en levelønn, uansett hvor i verden de bor!

Regjeringen bør gjennomføre reguleringer for å sikre at alle selskaper og kjeder settes ansvarlig for den påvirkningen de har på livene til de som jobber i deres forsyningskjede, både inn- og utenlands.

Hva gjør du for å løse dette? Vennlig hilsen (ditt navn)"

HUSK! Del politikerens respons med omverden! Ta bildet av deres respons, og legg det ut på sosiale medier med taggen @fash_rev og @FashRevNorway, slik at alle kan se hva de har svart. Om du ikke får svar, prøv igjen!

4. Din kjærlighetserklæring

Vi har alle et plagg vi er ekstra glad i. Kanskje vi fikk det av vår mor, eller kjøpte det på en liten, søt butikk når vi var på reise, eller kanskje vi til og med fant det på bestemors loft. Jeg er sikker på at det er mange av dere som har noen kule historier rundt et av plaggene dere har i skapet. Ta deg tid til å dele enten et bilde, en video, et blogginnlegg om et plagg du digger. I stede for å kjøpe nytt, la oss få folk til å sette pris på de klærne de har, og få en stopper på "fast fashion" og klær som bare havner rett på dynga

Les mer om hvordan dette kan utføres HER

Slenger med dette bilde, fordi jeg ELSKER denne genseren som mamma har strikket til meg <3

5. #HAULTERNATIVE

Hva er Haulternative, spør du? Det er en ganske så kul trend som handler om bytte klær, kjøpe brukt og re-designe de klærne du allerede eier, og jeg har sett flere på Youtube som lager slike DIY-videoer (Do It Yourself-videoer). Sjekk ut denne spillelisten av videoer og bli inspirert av: #Haulternative

Under Fashion Revolution Week anbefaler jeg dere å prøve å re-designe noen av klærne deres, og legg det gjerne ut som en video på Youtube, eller som et bilde på Instagram. Om dere legger ut bilde av deres re-design på Instagram, så vil jeg veldig gjerne se, så tagg meg gjerne: @fridaot

PS: Husk å tagge @fash_rev og @FashionRevolutionNorway

6. Lag et event/ delta på et event

Er du brennende engasjer, og ønsker å få flere folk til å engasjere seg, så kan du lage et arrangement under Fashion Revolution Week. Hva med å lage en klesbyttedag? Et loppemarked? Leie inn en foredragsholder (heeeeeiiiiii, hehe <3)? Selvføgelig kan du lage et privat arrangement for deg og dine venner ("Loppiz og ma$$e vin!!"), men om du faktisk vil gjøre det til et offentlig arrangement, så anbefaler jeg deg å ta kontakt med norges koordinator Karoline Hestnes! Mail til Karoline: karoline@abareness.com Sjekk ut events under Fashion Revolution Week i Norge HER

#Tekstilarbeidere #Rettigheter #Mote #Etikk #Forbrukermakt #Engasjement #Fairfashion #FashionRevolution

Relaterte innlegg

Se alle
Siste innlegg
bottom of page