top of page

Hvordan stresse mindre? 9 gode måter...

Jeg tror det er flere mennesker som stresser mer enn de selv aner. Stress kan være veldig vanskelig å merke på seg selv, og det kan ha en negativ påvirkning på kroppen, både fysisk og psykisk. For tiden lever jeg et veldig stress-fritt liv, hvor jeg bruker mye tid i naturen og til å gjøre de tingene som får meg til å føle meg bra. Nå som jeg stresser så lite som jeg gjør, kan jeg se meg selv utenifra og minnes en tid tilbake hvor hjernen min gikk i 1 gir hele tiden og jeg stresset over så enormt mye. Så ufattelig unødvendig. Hvorfor skader jeg meg selv med stress? Stress gir meg ikke glede og lykke, ikke motivasjon, stå-på-vilje, engasjement, ro og fred. Stress for meg er meget destruktivt, og jeg føler meg fanget i en loope av tanker som ikke gjør meg noe godt.

Her om dagen var jeg innom Helsestasjonen i Sandnes, og der lå det et lite ark fra "Verdensdagen for psykisk helse". På dette arket stod det skrevet hva stress gjør med kroppen og psyken din, og i tillegg var det satt opp 8 gode råd for å redusere stress. Jeg tenkte at flere mennesker burde fått lest dette, og nettopp derfor ønsker jeg å gi dette temaet mer oppmerksomhet her på bloggen min.

1. Lytt til kroppens signaler og følg dem

Både kroppen og psyken gir signaler når noe er i ferd meg å gå galt, men det er ofte kroppen som reagerer først. Hvis du er oppmerksom på de advarslene som kroppen gir, og tar dem på alvor, kan du forhindre at forbigående tretthet utvikler seg til utbrenthet.

2. Pust

I stressende situasjoner har vi en tendens til å puste hurtig og overflatisk. Forsøk å fokusere på pusten din og ta lange dype pust.

3. Sov

Forsøk å få 7 til 8 timers søvn hver natt. Ta gjerne en 10 minutters blund i løpet av dagen om du har fått for lite søvn om natten, eller du føler deg trøtt og sliten (lengre blunder kan forstyrre søvnsyklusen din)

4. Tren

Regelmessig, moderat trening reduserer stress og gjør oss motstandsdyktige mot stress

5. Gjør ting kun for gledens skyld

Mennesker som deltar i positive og gøyale aktiviteter har lavere blodtrykk og kortisolnivå. Gjør noe du trives med med jevne mellomrom: gå en tur, les en bok, hør på musikk, syng, treff en venn på kafe, dans, spill fotball osv...

6. Oppmerksomt nærvær: tren på å leve i nuet

Den beste oppmerksomhetstreningen gjør du ved å hele tiden være tilstede. Unngå så langt det går å gjøre flere ting samtidig. Sett deg gjerne ned noen minutter hver dag med øynene lukket, og ikke tenk på noe annet enn at du lever akkurat her og nå. Ikke tenk på hva du burde ha gjort, ikke tenk på hva du har gjort, hva du skal gjøre. Fokuser gjerne på pusten din, eller om du er ute i naturen kan du fokusere på lydene rundt deg. Dette er en fin måte å trene hjernen sin på og unngå påtrengende tanker.

7. Kosthold

"Du blir hva du spiser" og "La maten være din medisin". Maten du putter i deg har mye å si for din mentale helse. Om du stresser mye, er mye lei deg, har selvdestruktive tanker og lite energi, så er det viktig å tenke på hva du putter i deg i løpet av en dag. Drikk vann, spist frukt og grønt, og prøv å kutte ned på inntak av animalske produkter, sukker og koffein/nikotin.

8. Sett ting i perspektiv

Ofte vil det vi stresser over ha liten betydning for framtiden. Sorter tankene i et større perspektiv slik at små ting ikke vokser seg store. Livet er for kort til å stresse, eller hva?

9. Be om hjelp når du trenger det

Noen ganger kan det være stor hjelp å sortere tankene ved hjelp av en samtale med et familiemedlem, en venn eller en kollega. Andre ganger kan problemene ha vokst seg så store at faglig , profesjonell hjelp kan være nyttig. Oppsøk gjerne lege/helsesøster eller en psykolog da

Kjole fra Justfashion.no // HER

Håper alle leserne mine får en stressfri dag, en stressfri sommerferie og et stressfritt liv. Det unner jeg dere!

(Tre nederste bilder tatt av Joakim Kleven)

#Natur #Livsstil #Kosthold

Relaterte innlegg

Se alle
Siste innlegg
bottom of page