Shoppingfritt liv

Det er mange som lurer på hvordan det har vært for meg i etterkant av Sweatshop, og hvordan deltagelsen min har påvirket shoppingvanene mine. Jeg kan jo starte med å si: Nei, jeg ”shopper ” ikke. Nei, jeg handler ikke klær hos de store kleskjedene. Så, hvor kjøper jeg klær nå, og er det ikke vanskelig å få tak i klær når man ikke lengre handler klær hos de store kleskjedene? I dette blogginnlegge blir jeg å svare på disse spørsmålene, og forhåpentligvis gi litt mer innsikt om hvordan man veldig fint kan leve et shoppingfritt liv.

 

Definisjon av ”shopping”: Aktivitet som innebærer handel av varer fra butikk

1. Shopping er ikke en hobby

En av de største endringene etter min deltagelse i Sweatshop er gjerne mine shoppingvaner. Jeg kan huske tilbake til tiden på ungdomskolen, hvor jeg var veldig opptatt av hvilke klær jeg hadde på meg. Jeg ønsker å være kul og følge det som var populært. Jeg digget å dra på shopping på kjøpesenteret med vennene mine. Jeg elsket salg, spesielt nyttårssalget, og jeg kjøpte klær, ikke fordi jeg trengte det, men fordi jeg syntes det var fint. Aldri tenkte jeg på hvor klærne mine kom i fra, eller hvem de var laget av.

I dag kjøper jeg som oftest bare klær når jeg trenger det, og drar aldri på shopping lengre. Hvorfor bruke masse penger på klær jeg kanskje bare blir å bruke noen få ganger?

2. Brukte klær

Jeg mener denne kloden allerede har alt for mye klær i omløpet. Vi trenger ikke å produsere mer klær. Det skader kloden vår med tanke på mengder med ressurser som brukes for å produsere klær. Derfor kjøper jeg klær som allerede er i omløpet: brukte, fult brukelige klær!

(Photo: @ecosalon)

Når jeg handler klær, kjøper jeg som oftest brukt. Fretex er min favorittbutikk, for det er som å gå på skattejakt. Man vet ikke hva man blir å finne, og man vet heller ikke om det blir å være noe fint der den dagen. Jeg bruker også appen ”Tise”. I tillegg drar jeg på loppemarked og byttekvelder. Kjempefine måter å skaffe nye, brukte klær!