Shoppingfritt liv

Det er mange som lurer på hvordan det har vært for meg i etterkant av Sweatshop, og hvordan deltagelsen min har påvirket shoppingvanene mine. Jeg kan jo starte med å si: Nei, jeg ”shopper ” ikke. Nei, jeg handler ikke klær hos de store kleskjedene. Så, hvor kjøper jeg klær nå, og er det ikke vanskelig å få tak i klær når man ikke lengre handler klær hos de store kleskjedene? I dette blogginnlegge blir jeg å svare på disse spørsmålene, og forhåpentligvis gi litt mer innsikt om hvordan man veldig fint kan leve et shoppingfritt liv.

 

Definisjon av ”shopping”: Aktivitet som innebærer handel av varer fra butikk

1. Shopping er ikke en hobby

En av de største endringene etter min deltagelse i Sweatshop er gjerne mine shoppingvaner. Jeg kan huske tilbake til tiden på ungdomskolen, hvor jeg var veldig opptatt av hvilke klær jeg hadde på meg. Jeg ønsker å være kul og følge det som var populært. Jeg digget å dra på shopping på kjøpesenteret med vennene mine. Jeg elsket salg, spesielt nyttårssalget, og jeg kjøpte klær, ikke fordi jeg trengte det, men fordi jeg syntes det var fint. Aldri tenkte jeg på hvor klærne mine kom i fra, eller hvem de var laget av.

I dag kjøper jeg som oftest bare klær når jeg trenger det, og drar aldri på shopping lengre. Hvorfor bruke masse penger på klær jeg kanskje bare blir å bruke noen få ganger?

2. Brukte klær

Jeg mener denne kloden allerede har alt for mye klær i omløpet. Vi trenger ikke å produsere mer klær. Det skader kloden vår med tanke på mengder med ressurser som brukes for å produsere klær. Derfor kjøper jeg klær som allerede er i omløpet: brukte, fult brukelige klær!

(Photo: @ecosalon)

Når jeg handler klær, kjøper jeg som oftest brukt. Fretex er min favorittbutikk, for det er som å gå på skattejakt. Man vet ikke hva man blir å finne, og man vet heller ikke om det blir å være noe fint der den dagen. Jeg bruker også appen ”Tise”. I tillegg drar jeg på loppemarked og byttekvelder. Kjempefine måter å skaffe nye, brukte klær!

(Photo: Jisu Song)

3. Innse hvor bra kleskjedene er å markedsføre

Kleskjedene ønsker bare å tjene penger. Og hvordan kan de fortsette å tjene milliarder på milliarder hvert år, og få folk til å fortsette å kjøpe produktene deres? De får oss til å tro at vi trenger visse type klær for å passe inn. Nå er DETTE på moten, så da trenger du det. Nå er det sommer, og da har vi DENNE sommerkolleksjonen, og den trenger du for å bli likt av andre og passe inn. Kleskjedene har gjort en kjempebra jobb med markedsføringen, for de fleste går rett på. I virkeligheten betyr det virkelig ingenting hvilke klær jeg har på meg, det endrer meg ikke som person. Jeg er den samme enten om jeg går i stram kjole, store bukser, liten topp, blå genser, rosa sko…

(Photo: Mido Fair Fashion)

4. Klær er en avhengighet

Jeg tror at mange som sliter med usikkerheter har en trang til å få shoppingvaner. Det utløses lykkefølelser i hjernen når man har skaffet seg et nytt plagg, og denne følelsen kan bli en avhengighet. Dette er verken bra for de som må sitte å sy i timesvis for å produsere nok klær til alle ”shopperne”, for kloden vår eller for lommeboka vår. Om vi shopper skinn eller pels har faktisk et levende vesen måtte lide for at du skal gå med dens hud/pels.

5. Når jeg handler gir jeg en stemme

Hver gang vi handler og bruker penger er det en måte å si: ”Dette støtter jeg”. Det er vår måte å legge inn en stemme til hvilken verden vi ønsker å leve i. Så når vi kjøper klær som er laget under dårlige arbeidforhold, av tekstilarbeidere som tjener en luselønn, så gir vi indirekte tommel opp for at dette er greit. Våre handlinger har konsekvenser. Og det er vi som bestemmer om de konsekvensene skal være positive eller negative. På den måten forstår man plutselig den store betydningen hver enkelt av oss har i denne verden.

(Photo: @yogaformodernage)

6. Heve stemmen!

Hadde alle hevet stemmen sin, og sagt at ”Dette er ikke greit”, så tror jeg ikke verden hadde vært slik den er. Men faktum er jo at vi trenger tilgang til kunnskap før vi kan gjøre oss en formening om hva som er greit eller ikke. Det at andre mennesker blir behandlet som slaver, for at jeg kan kjøpe billige klær er faktisk ikke greit. Så bare det å ha kunnskap er med på å gjøre en fordring. Ved å gjøre endringer i sine shoppingvaner, vil kanskje familie og venner merke det, stille spørsmål ved det og bli inspirert! Også vil igjen deres venner bli inspirert. Og slik våkner flere og flere opp og forstår hvor stor betydning våre handlinger har for kloden vi lever på.

Delta i Fashion Revolution Week ved å dele denne posten og være med på å øke bevissthet blant folk du kjenner!

#miljøvennlig #Mido #FashionRevolution #Fairfashion #Etikk #Engasjement