top of page

Her er hva vi kan gjøre for å redusere skogbrann i Amazonas!

Akkurat nå, i skrivende stund, herjer det mange branner i regnskogene i Sør-Amerika. Dette året, mellom januar og august er det talt over 73 000 branner i Sør-Amerika. Det er det dobbelte av brannene registrert fra 2018. Bare den siste uken har over 10 000 branner blitt registrert i regnskogene i Brasil.

Den nye presidenten i Brasil, Jair Bolsonaro, ser ut til å ikke bry seg, og har derimot gitt tillatelse og råd om å brenne ned regnskogen for å gi rom til landbruk og produksjon.

Jeg kan føle smerten i hele meg. Frykten til alle dyr som lever og bor i regnskogen, som dør, som må flykte. Jeg feller en tåre for de menneskene som bor i jungelen, og som ikke lengre har et sted de kan kalle for hjem. Jeg sender varmer tanker til de som rammes av disse brannene.

Til slutt står vi igjen med spørsmål som: Hva kan vi gjøre? Hvordan kan vi hjelpe? - og svarene er nok mange, men her kommer et lite sammendrag av løsningene vi sitter på som enkeltindivider og konsumenter

 

1. Bevisstgjøring

Vi trenger at flest mulig er klar over situasjonen. Jo flere vi er som blir bevissgjort rundt tematikken, jo større blir kraften til å skape endringer. Gjør research rundt situasjonen, gjerne sjekk ut Amazon Watch, CNN og Info Amazonia for mer info om saken, og for statestikk på branner i Brasil akkurat nå.

2. Kjøttkutt

Desverre kan det absolutt se ut som at de fleste av disse brannene er "man made". Store områder blir brent ned, for å gi plass til landbruk. Soyaproduksjonen i Brasil er enorm, og soyaen som produseres brukes i produksjon av fôr til dyr, som f.eks ku og fisk.

Norges soyaimport har eksplodert det siste tiåret, grunnet økt bruk i dyre- og fiskefôr. Årlig importerer fôrindustrien soyaprodukter fra omtrent 1 million tonn soyabønner. For å dyrke dette kreves landområder på rundt 3000 km2. Mesteparten av Norges soyaimport kommer fra Brasil.

Ved å kutte ut animalske produkter fra kostholde sitt, reduserer du selvfølgelig etterspørselen på produkter som skader regnskogen. Så bare ved å spise mer vegansk mat, er du med å bidrar.

(Digg vegansk måltid)

3. Reduce, reuse, recycle

Mye av papir, treverk og møbler kommer fra regnskogen. Trær i regnskogen blir hugget ned for å tilfredstille våre "behov". Ved å ta mer bevisste valg, kan du unngå å putte/gi pengene dine til de store aktørene som er med på ødeleggelsen. Ved å redusere konsumet ditt av produkter som stammer fra rengskogen, ved å bruke varer du allerede eier til å lage noe nytt eller bruke varen på nye måter OG ved å resirkulere varen, gi den bort eller gjøre om på varen er DU med på å gjøre verden litt bedre. Overkonsum er et stor problem, og bare ved å gi slipp på tankenr som "må ha mer, vil ha mer", vil dagens marked kunne se helt annerlede ut

(Lag ditt eget handlenett av gamle gardiner, og reduser plast/papirforbruket ditt)

4. Donasjon til veldedig organisasjon

Seks veldedighetsorganisasjoner som jobber for å hjelpe regnskogen i Amazonas, har mottatt minst tre av fire stjerner fra Charity Navigator, en nonprofit nettside som vurderer veldedighetsorganisasjoner på deres ansvarlighet og økonomiske styring:

Amazon Conservation Association

Amazon Conservation Team

Amazon Watch

Rainforest Foundation US

Rainforest Trust

Rainforest Action Network

I tillegg har vi den norske organisasjonen Regnskogfondet

Ved å donere penger til organisasjoner, gir man pengestøtte til flinke folk, som jobber daglig for å hjelpe regnskogen på den måten det trengs, om det er å plante trær, eller kjøpe opp land for så å verne det.

5. Frivillig arbeid

Det er kanskje ikke det smarteste å reise ned til Brasil for å personlig være med å slukke brannene, ved mindre du er en KRIGER av en aktivist, eller jobber som brannmann. Jeg anbefaler likevel å ta kontakt med enten Regnskogsfondet, eller en av de andre organisasjonene nevnt ovenfor og høre hvordan du kan være med å bidra.

(Bildet er tatt av NASA, og viser flere branner i regnskogen i Brasil)

Organisasjonene nevnt ovenfor har i flere å jobbet for å beskytte regnskogen og de som bor der, og i 1980 fikk bl.a Rainforest Action Network iverksatt en kampanje som stoppet Burger King i å importere billig storfekjøtt (til en verdi av over 30 millioner dollar) fra de tropiske regnskogsområdene. Det vil jeg kalle en seier!

6. Gjør din stemme hørt!

Du kan ringe, sende e-post eller skrive til våre politikere, våre folkevalgte, og oppmuntre dem til å ta tak i denne saken, og engasjere dem til å ta handling! Dette er et politisk spørsmål, da f.eks norsk- lakseoppdrett og kveg får soyafôr fra regnskogen, og mange produkter du finner i butikken inneholder f.eks palmeolje, som også har sin opprinnelse i regnskogen.

Skogbranner og avskoging i Amazonas kommer til å ha langvarige effekter på det globalet klimaet, og nettopp derfor er det så enormt viktig at vi er flere som engasjerer oss. Så ikke vær redd for å kontakte våre politikere!

... Mens du venter på svar, håper jeg du er med på å støtte saken på nettet ved å postet informasjon om saken og bruker hashtaggene: #PrayerforAmazonia og #AmazonRainforest, for å belyset temaet.

7. Sende varme tanker

Kraften til intesjon er enorm. Ved å bruke noen sekunder/minutter på å sende et ønske, et håp, en tanke eller en bønn til dyrene det måtte ramme, til plantene og trærne, til kloden vår, til folkene - kan mirakler skje. Jo flere vi er som setter av litt tid til å sende en varm tanke, jo større blir denne kraften.

("Green Guardian", tegnet av meg på @FreeDayArt)

 

Om du har flere gode råd og forslag til hvordan jeg og du kan bidra, send meg gjerne en melding!

Takk for du tok deg tid til å lese.

#Brasil #Regnskog

Relaterte innlegg

Se alle
Siste innlegg
bottom of page